Interviewkunst

In De Blaak in Tilburg wordt jaarlijks een kunstroute gehouden. Je kunt bij kunstenaars zó het huis of de tuin inlopen om kunstwerken te bekijken. Maar er wordt bijvoorbeeld ook gezongen. Kinderschrijfatelier schrijfletters was erbij: ‘Interviewkunst’ door journalisten Rebecca (10) en Iris (9)!

3D sieraden
Als eerste gingen we naar de maker van 3D sieraden. Zij heet Anja van Gils. De sieraden worden gemaakt van biologisch afbreekbare kunststof. Dat is heel milieuvriendelijk. Het gebruikte materiaal is PLA: Polylactide of Polymelkzuur. Het is plantaardig materiaal. Elk ontwerp is leverbaar, want de  kleur en grootte kun je zelf bepalen.

Hoe het werkt: een draad van kunststof wordt door een apparaat verwarmd tot wel 210 graden. Dan smelt het en gaat het door een soort slagroomspuit. Dan wordt het laagje voor laagje gespoten. Een muntje duurt maar 10 minuten, een poppetje 3 uur. Het wordt allemaal bestuurd met een computer.

Anja heeft een keer iets bijzonders gemaakt voor iemand die erg ziek was.  Voor een dj heeft ze ook een keer iets leuks gemaakt. Het was voor Dj 6 die onbekend wil blijven dus maakte Anja een masker. In haar atelier heeft ze nog een mislukt masker liggen, maar de dj had de goede op.


‘Het gaat door een soort slagroomspuit.’

Opera zingen
Twee mensen zingen om de beurt een stukje opera, 1 man en 1 vrouw. Er is ook een meneer die piano speelt. Hij heet Henk Stoop. De vrouw die zingt heet Nancy Verschuuren en ze is 47 jaar. Ze begon op 26-jarige leeftijd met zingen, dus ze zingt al 21 jaar. Ze geeft geen zangles. Ze zingt omdat ze er blij van wordt. Ze zingt op verschillende plekken en soms op feestjes.

Nancy zingt bijna elke dag.  Ze zingt geen pop maar alleen klassiek. Het is niet haar beroep, maar het is haar hobby. Ze is niet gaan zingen omdat iemand anders het deed, maar ze is uit zichzelf gaan zingen.

Meestal zingt ze als er iemand piano speelt. Of ze zingt met muziek op de achtergrond. Vorig jaar deed ze niet mee aan de Kunstroute, maar ze liep hem wel.


‘Nancy zingt omdat ze er blij van wordt.’

Schilderen
Marlies Knops schildert al vanaf 12-jarige leeftijd. Ze geeft les aan kinderen tussen de 12 en 18 jaar. Bij die lessen zijn steeds 5 tot 6 kinderen. Marlies verkoopt ook spullen. Dat doet ze alle dagen van de week.

Marlies woont in Maastricht, op een kunstboerderij. Daar geeft ze ook workshops aan volwassenen. Iedere week komen er 10 mensen voor de workshops. Zelf schildert ze figuratief.  Figuratief betekent dat je er iets in kan herkennen.  Ze schildert met acrylverf.

Marlies staat op met een glimlach. Zo krijgt ze ideeën. Ze schildert uit zichzelf. Ze vond zichzelf goed, ze won ook veel wedstrijden en ze was altijd de beste. Haar moeder zei dat ze moest doorgaan. Het zit in de familie.

Ze schildert niet elke dag en het duurt best lang voordat iets af is. Een dienblad beschilderen duurt wel 2 of 3 uur.


‘Marlies staat op met een glimlach.’

Tekenen, schilderen en boetseren
Ingrid Andela is begonnen in het jaar 1983. Dat is al 32 jaar geleden. Ze doet heel veel dingen: tekenen, schilderen en boetseren. Ze doet het allemaal omdat ze niet kon kiezen. Boetseren doet ze nog niet zo lang.

Ze was drie jaar docent tekenen op middelbare scholen. Ze geeft ook schilderles. Het is niet haar beroep maar haar hobby. Ze heeft ander werk namelijk: communicatie adviseur.

Ze heeft een hele leuke hond!!!!!!


‘Ingrid doet heel veel dingen.’